ماستودون جایگزین توییتر می شود؟


ماستودون (Mastodon) که اسمش را از یک نژاد ماموت منقرض شده گرفته، با داشتن هشتگ و بحث های سیاسی، از خیلی از جهات شبیه توییتر است و با توجه مشکلات احیر توییتر احتمالا جایگزین توییتر می شود.

به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از رویترز، ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت خودروسازی تسلا، وقتی قرارداد ۴۴ میلیارد دلاری خرید توییتر را نهایی کرد، در توییتی نوشت: پرنده آزاد شد. اما خیلی از کنشگران آزادی بیان، با وحشت به چشم انداز کنترل میدان شهر دیجیتالی جهان ازطریق یک نفر چشم دوخته و جست و جو برای گزینه های دیگر را شروع کردند.

ماستودون (Mastodon) یک نرم افزار رایگان و منبع باز برای اجرای خدمات شبکه های اجتماعی خود میزبان است. دارای ویژگی‌های میکروبلاگینگ مشابه سرویس توییتر است که توسط تعداد زیادی گره مستقل ارائه می‌شود که به عنوان نمونه شناخته می‌شوند، هر کدام کد رفتار، شرایط خدمات، گزینه‌های حفظ حریم خصوصی و سیاست‌های تعدیل خود را دارند.

هر کاربر عضو یک نمونه خاص Mastodon (که سرور نیز نامیده می شود) است، که می تواند به عنوان یک شبکه اجتماعی فدرال با یکدیگر همکاری کند و به کاربران در نمونه های مختلف اجازه می دهد تا با یکدیگر تعامل داشته باشند. هدف از این کار این است که به کاربران این امکان را بدهد که گره‌ای را که سیاست‌های آن را ترجیح می‌دهند، انتخاب کنند، اما دسترسی به یک شبکه اجتماعی بزرگ‌تر را حفظ کنند. Mastodon همچنین بخشی از مجموعه پلتفرم‌های سرور Fediverse است که از پروتکل‌های مشترک استفاده می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا با کاربران دیگر پلتفرم‌های سازگار مانند PeerTube و Friendica نیز تعامل داشته باشند.
 
لوگوی ماستودون حیوانی با تنه شبیه ماستودون یا ماموت است که گاهی با استفاده از تبلت یا گوشی هوشمند به تصویر کشیده می شود. پیام هایی که با استفاده از این نرم افزار ارسال می شوند توتس (toots) نامیده می شوند. ماستودون توسط Eugen Rochko ایجاد شد و در اکتبر 2016 در هکر نیوز اعلام شد.

افراد، پست ها و لینک ها را در سرورهای خودشان یا سرورهای ماستودون یا با کاربران در سرورهای دیگری که در این شبکه رو به رشد وجود دارد، مبادله می کنند. ماستودون، میوه شش سال تلاش اوژن روچکو، برنامه نویس آلمانی جوان است و تولد این پلت فرم، نتیجه تمایل روچکو برای ایجاد فضای عمومی بود که فراتر از کنترل یک نهاد باشد. این تلاش مثمرثمر بوده است. روچکو دوشنبه گذشته نوشت: ما امروز به تعداد یک میلیون و ۲۸ هزار و ۳۶۲ کاربر ماهانه فعال دست پیدا کردیم. این واقعا عالی است.

این تعداد کاربر در مقایسه با رقیبان برجسته، بسیار ناچیز است. توییتر روزانه ۲۳۸ میلیون کاربر فعال دارد که در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ یک تبلیغ مشاهده کرده اند. فیسبوک تا سه ماهه سوم امسال، ۱.۹۸ میلیارد کاربر فعال روزانه داشته است. اما افزایش کاربران ماستودون ظرف مدت چند روز، همچنان شگفت آور بوده است. ایتان زاکرمن، کارشناس شبکه اجتماعی دانشگاه ماساچوست نوشت: هفته گذشته هواداران بیشتری در ماستودون نسبت به پنج سال قبل پیدا کردم.

به گفته کاربران ماستودون، پیش از نهایی شدن خرید توییتر توسط ایلان ماسک در ۲۷ اکتبر، رشد ماستودون ۶۰ تا ۸۰ کاربر جدید در هر ساعت بود اما بامداد دوشنبه پیش، ۳۴۵۸ نفر در مدت یک ساعت به این پلتفرم پیوستند. روچکو، ماستودون را سال ۲۰۱۶ وقتی این شایعه پخش گردید که پیتر تی یل، موسس پی پال و متحد ایلان ماسک، می خواهد توییتر را خریداری کند، راه اندازی نمود.

روچکو اوایل امسال به رویترز اظهار داشت: یک میلیاردر راستگرا می خواهد یک شرکت عمومی را خریداری کند که عمومی نیست. واقعا مهمست که پلتفرم ارتباطات جهانی داشته باشید که در آنجا بتوانید با خبر شوید چه اتفاقی در جهان می افتد و با دوستانتان صحبت کنید. چرا چنین پلت فرمی باید ازطریق یک شرکت کنترل شود؟

شبکه های اجتماعی که آماده استقبال از مهاجران توییتر باشند، کم نیستند و از تیک تاک شرکت بایت دنس تا دیسکورد را دربرمی گیرند. طرفداران ماستودون می گویند رویکرد غیرمتمرکز این پلت فرم، آنرا بطور اساسی متفاوت کرده است. بجای رفتن به سرویسی که به شکل متمرکز توسط توییتر فراهم گشته است، هر کاربر می تواند فراهم کننده خودرا انتخاب نماید یا حتی سرور ماستودون خودرا اداره کند. حتی کاربران می توانند از جی میل یا حساب فراهم شدن ازطریق یک کارفرما ایمیل کنند یا سرور ایمیل خودرا اداره کنند.

طرفداران این پلتفرم می گویند هیچ شرکت یا فردی نمی تواند تمایل خودرا به کل سیستم تحمیل کرده یا آنرا بطور کامل تعطیل کند. اگر یک صدای افراطی با سرور خودش ظاهر شود، کافی خواهد بود که سرورهای دیگر ارتباطشان را با آن قطع کرده و حساب مذکور تنها با گروه کوچک هواداران و کاربرانش در یک سرور جدا افتاده حرف بزند.

این رویکرد فدرالی، معایبی هم دارد؛ برخلاف توییتر یا فیسبوک که مانند یک میدان شهر منظم بصورت مرکزی اداره می گردند، پیدا کردن افراد برای دنبال کردن در پراکندگی بی نظم ماستودون دشوارتر است. اما گروه رو به رشد طرفداران ماستودون می گویند مزایای معماری این پلتفرم از معایب آن بیشتر است.

با این حال، رشد سریع موجب ایجاد بار اضافی و اختلال سرورها شده است. ایلان ماسک با مشاهده پل کروگمان، اقتصاددانی که جهت استفاده از حساب ماستودون خود مشکل داشت، این شبکه نو پا را مسخره کرد. اما روچکو که ماستودون را با بودجه محدودی که با کمک مالی کمیسیون اروپا تکمیل می شود اداره می کند، در بین رگولاتورهای اروپایی حساس به حریم خصوصی، مخاطبانی پیدا کرده است.



 


منبع:

1401/08/22
09:10:34
5.0 / 5
525
این مطلب را می پسندید؟
(3)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب
نظر شما در مورد مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵